Cezayir-Fransa hattında sıcak temas:

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki diyaloğun sürdürülmesi yönünde mutabakata vardı. Görüşmede, Ağustos 2022’de imzalanan “Cezayir Deklarasyonu” temelinde ilişkilerin geliştirilmesi ele alındı.

Macron, Tebbun’un Ramazan Bayramı’nı da kutladı. Liderler, son dönemde yaşanan gerginlikleri değerlendirdi ve yakın zamanda yüz yüze görüşme kararı aldı.

Görüşmede, güvenlik ve göç gibi alanlarda işbirliğinin yeniden başlatılması gerektiği vurgulandı. İki lider, Avrupa, Akdeniz ve Afrika’daki ortak çıkarlar doğrultusunda eşit ortaklık temelinde diyaloğu sürdürme konusunda anlaştı.

Macron’un, Fransa’nın Cezayir’deki sömürge geçmişine dair suçları kabul etme sürecini sürdürdüğü hatırlatıldı.

Fransa’nın sömürge dönemindeki insan hakları ihlalleri hâlâ iki ülke arasındaki başlıca sorunlardan biri. 17 Ekim 1961’de Paris’te yapılan barışçıl bir gösteride, Fransız polisinin müdahalesi sonucu 300’den fazla Cezayirli hayatını kaybetmişti. Bu olay tarihe “Paris Katliamı” olarak geçmiş, ancak bugüne kadar herhangi bir adli soruşturma açılmamıştı.

Macron, 2021’de yaptığı açıklamada, dönemin polis müdürü Maurice Papon’un sorumluluğundaki bu olayları Fransa için “affedilemez” olarak nitelemişti.

Macron’un 2022’deki Cezayir ziyareti sırasında imzalanan deklarasyonla, iki ülke arasında işbirliği artırılmış, sömürge dönemiyle ilgili tarihi konuları araştırmak üzere ortak tarihçiler komisyonu kurulması kararlaştırılmıştı.

Fransa’nın, egemenlik tartışmalarının sürdüğü Batı Sahra’da Fas’ın özerklik planını desteklemesi, Cezayir ile ilişkileri daha da gerginleştirdi. Cezayir, Temmuz 2024’te Paris’teki büyükelçisini geri çekmişti.

İki ülke arasında çözüm bekleyen diğer sorunlar arasında, Fransa’nın elindeki Cezayir arşivleri, Paris’teki müzede sergilenen devrim liderlerinin kafatasları, nükleer denemelerin mağdurlarına tazminat ve bağımsızlık savaşında kaybolan 2.200 kişinin akıbeti gibi başlıklar öne çıkıyor.

Related Posts

İsrail bu defa 4 okulu hedef aldı!

İsrail ordusu, Gazze’de sivil bölgeleri hedef almaya devam ediyor. Gazze’nin güney ve doğu kesimlerine özellikle Zeytun, Şucaiyye ve Tuffah mahallelerini hedef alarak hava saldırılarını ve topçu atışlarını yoğunlaştırdı. 4 OKULU HEDEF ALDILAR İsrail …

Yunanistan’da Doğu Akdeniz korkusu: Türkiye ve Libya arasındaki anlaşma panik yarattı

Türkiye ve Libya arasındaki petrol araştırma anlaşmaları, Yunanistan’da paniğe neden oldu. Yunan basını, Türkiye ve Libya arasındaki girişimlere ilişkin “Atina hükümeti için üç bariz endişe kaynağı var” ifadesini kullandı. Öte yandan Atina hükümetinin, Doğu Akdeniz’de savaş gemileri konuşlandırdığı bildirildi.

CHP’de ‘Alevi’ kartı yeniden devrede: Özgür Özel hedefine din eğitimini koydu

Kurultay tartışmalarıyla CHP koltuğunu kaybetme ihtimali olan Özgür Özel, İstanbul’da katıldığı Muharrem Orucu iftar programında yaptığı konuşmada “Cemler, ibadet olarak din derslerinde yer alacak. Kimse zorunlu din dersi görmek zorunda kalmayacak.” açıklamasında bulundu. Bu açıklamanın ‘Alevi’ kimliğiyle bilinen eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun partiye geri döneceği tartışmalarının gölgesinde yapılması dikkatlerden kaçmadı.

Yuttuğu balığın kılçığı 2 hafta sonra boynunu delip çıktı

Balık yerken yanlışlıkla kılçığını yutan kadın hayatının şokunu yaşadı. Kılçık 2 hafta sonra boynundan çıktı.

Özgür Özel: Belediyelerimiz, tüm imkanlarıyla yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor

Özgür Özel: Belediyelerimiz, tüm imkanlarıyla yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor

Bingöl’de cinayet 20 yıl sonra aydınlandı

Bingöl’de 2005 yılında yeni doğan bir kız bebek ölüme terk edilmişti. Cinayet zanlıları 20 yıl sonra yakalandı.