ABD’nin Grönland’daki istihbarat faaliyetlerini artırdığı iddia edildi

ABD Yönetimi Grönland ile İlgili İstihbarat Faaliyetlerini Artırıyor

ABD yönetiminin, Grönland ile ilgili istihbarat faaliyetlerini artırma kararı aldığı ve bölgede daha aktif rol alınması yönünde istihbarat teşkilatlarına talimat verdiği iddia ediliyor. The Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre, ABD yönetimi, Başkan Donald Trump’ın Grönland’ı satın alma isteğini açıklamasının ardından istihbarat kurumlarından Ada’da ABD yanlısı yerel aktörlerin tespit edilmesini istemiş.

Ulusal İstihbarat Direktörü Tulsi Gabbard’ın yönetimindeki üst düzey yetkililer, geçen hafta istihbarat birimlerine Grönland’daki bağımsızlık hareketleri ve Ada’daki ABD madencilik faaliyetleri konusunda daha fazla bilgi toplanması gerektiği talimatını vermiş.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü James Hewitt ise, “Başkan Trump’ın, ABD’nin Grönland ve Arktik bölgesinin güvenliği konusunda ciddi endişeleri olduğunu açık bir şekilde ifade ettiğini” belirtmiş.

Bu gelişmeler, Başkan Trump’ın Grönland’ı satın alma arzusunu gerçekleştirme yönündeki ilk somut adımlardan biri olarak değerlendiriliyor. Trump, göreve geldiği ilk günlerden itibaren Grönland’a ilişkin “satın alma, ilhak etme veya kontrol altına alma” gibi ifadeler kullanmıştı.

Mart ayında Kongre’ye hitap ederken Trump, “Ulusal güvenlik ve hatta küresel güvenlik açısından Grönland kritik önem taşıyor. Bu konuda ilgili tüm taraflarla işbirliği içinde çalışıyoruz ve elde edeceğiz.” demişti. (AA)

Related Posts

Bakan Bayraktar: Akkuyu NGS tamamlandığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Gabar Dağı’ndaki petrol üretimine ilişkin, “Oradan her yıl 2 milyar dolar kasamıza para geliyor. İnşallah üretim arttıkça daha da fazla olacak” dediği açıklamasında ayrıca Akkuyu’nun tamamlandığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu da karşılayacak karşılayacağını söyledi.

MHP’li eski başkan tutuklandı

Kırıkkale’de, “irtikap” suçlamasıyla gözaltına alınan 12 şüpheliden 5’i tutuklandı. Aralarında eski Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz’ın da bulunduğu şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece farklı adli kararlarla serbest bırakıldı ya da tutuklandı.

İsrail Lazkiye’yi bombaladı

İsrail ordusunun Suriye’nin batısındaki Lazkiye kentinin Ceble ilçesine düzenlediği hava saldırısında bir kişi hayatını kaybetti. Suriye devlet televizyonu El-İhbariyye’ye göre, İsrail, Lazkiye iline bağlı Ceble ilçesine bağlı Zama Köyü’nü vurdu …

Sayılarında ciddi artış gözlenmişti: Bir haftada 6 ölü balina kıyıya vurdu

San Francisco Körfezi bölgesinde bir hafta içinde 6 gri balina ölü olarak kıyıya vurdu. Yetkililer, ölümlere ilişkin araştırma başlattıklarını belirtti.

Sinopta 113 üniversite öğrencisi hastanelik oldu

Sinop Valiliği, kentte 113 üniversite öğrencisinin zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvurduğunu ve öğrencilerin ayakta yapılan tedavilerinin ardından taburcu edildiğini bildirdi.

MHP’li vekil canlı yayında AKP’li başkana sert sözlerle yüklendi: ‘Adnan Oktar ve kedicikleri gibi…’

MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, katıldığı yerel bir televizyon kanalında AKP’li Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’e sert ifadelerle yüklendi. Şanlıtürk “Sosyal medyada Adnan Oktar’ın kedicikleri gibi ‘Çok iyi yaptık, çok güzel’ videoları paylaşılıyor. Kamunun parasıyla gazetelere ısmarlama haber yaptırmayı bırakın” dedi.