Erzincan İliç’te Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan siyanürlü toprak kalmasının ardından ihmaller ve kusurlar ortaya çıkmaya devam ediyor.
Sözcü yazarı İsmail Saymaz, Erzincan İliç’te meydana gelen altın madenindeki faciaya ilişkin görevli mühendislerin ifadelerine ulaştı. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Jeoteknik Mühendisi Ali Rıza Kalender ile mühendis Mehmet Türk’ün ifadeleri facianın ortaya çıkışını gözler önüne serdi.
‘ÇATLAK VE YARIKLAR İÇİN UYARDIK’
Kalender ifadesinde, facianın meydana geldiği gün saat 11.00’de liç bölgesine geçerek çatlak ve yarıklarda incelemelerde bulunduklarını ve çalışmaların durdurulmasını istediklerini ve sahaya kimsenin girmemesi konusunda uyarılarda bulunduklarını söyledi.
‘OPERASYONLARIN DURDURULMASINI SÖYLEDİM’
Ofise geçmesinin ardından radar sisteminin hareket artışı olduğunu gözlediği ve şirket temsilcisi İan Ronald Guille’e saat 12 sıralarında e-posta gönderdiğini belirtti. Kalender e-postada şu ifadeleri kullandığını anlattı: “E-mailde hareket hızı artışını, operasyonların durdurulmasını, çatlaklarının çimento ile kapatılmasını söyledim.”
‘GÖZLE GÖRÜLÜR AÇIKLIKLAR GÖRDÜK’
Saymaz’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:
“Kalender, e-mail attıktan sonra ‘Siyanürü kesin’ diye talimat verdi.
Saat 13.30’da tekrar sahaya gittiler. Kalender, ifadesinde, ‘Gözle görülür açıklıklar gördük. Saat 14.28’de toprak kayması haberini aldık’ dedi.
Kalender, ifadesinde, ‘Gözle görülür açıklıklar gördük. Saat 14.28’de toprak kayması haberini aldık’ dedi.
Sorguda Kalender’e şu soru soruldu: ‘Dokuz kişinin göçük altında kalmasında kimin kabahati var? Bu düzeltilebilir veya engellenebilir miydi? Sahadan personellerin çekilmesi hususu uygulandıysa nasıl dokuz kişi göçük altında kaldı?’ Kalender, alanda 2010’dan beri yığma işlemi yapıldığını ifade etti. Bölgede membran (zemine serilen geçirimsiz malzeme) çalışması yapıldığını anlatan Kalender, şöyle dedi: ‘Burası yapılmış olsaydı yığın liçi güney duvarına yaslanacaktı ve ön tarafa eğilmeyecekti. Olsa bile bu kadar büyük çaplı olmayacaktı.
‘CİHAZ ALINMIŞ OLSAYDI ÖNCEDEN HABERİMİZ OLABİLİRDİ’
Kalender, radarın üç gün önce uyarı verdiğini belirterek şunları söyledi: ‘Evet, radar uyarı v radar ermiştir. 11 Şubat-13 Şubat arasında radarı k radar ontrol ettim. 20 milimetre ile 40 milimetre arası günlük hareket tespit ettik. Bu, Anagold’un Tetikleyici Eylem Planı’nda normal uyarı seviyesindedir.’
Kalender, yığın liçinin madenin doğusu kısmında yer aldığını, radarın bu bölgeyi net olarak görmediğini ifade etti.
Kalender:
‘Doğu bölgesini radar net görmemektedir. Robotik Total Station cihazı alınmasıyla ilgili bütçe talebinde bulunduk. Bu cihaz olmuş olsaydı bölge daha detaylı incelenebilirdi. Önceden haberimiz olabilirdi.’
(YAZININ TAMAMI)
(HABER MERKEZİ)