Aptallaşıyoruz! Nedeni de ortaya çıktı

İnsan Bilişsel Yeteneklerinde Gerileme Endişe Verici Boyutlara Ulaşıyor

Son zamanlarda, insanların bilişsel yeteneklerinde endişe verici bir gerileme eğilimi gözleniyor. Dailygalaxy’in haberine göre, dikkat sürelerinin kısalması, problem çözme becerilerinin zayıflaması ve muhakeme yeteneklerinin kötüleşmesi, “Gerçekten aptallaşıyor muyuz, yoksa bu daha derin bir değişimin işareti mi?” sorusunu akıllara getiriyor.

Michigan Üniversitesi’nin Geleceği İzleme çalışması ve Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) gibi araştırmalar, özellikle genç nesillerde bilişsel becerilerde belirgin bir düşüşü ortaya koyuyor. Gençler, odaklanma ve bilgi işleme gibi temel görevlerde giderek daha fazla zorlanıyor.

Gençlerin okumaya daha az zaman ayırıp dijital ekranlarda daha fazla vakit geçirme eğiliminde olduğu Financial Times’ın raporlarına yansımış durumda. Uzmanlar, medya tüketimindeki bu değişimin bilişsel yeteneklerdeki düşüşün arkasındaki temel nedenlerden biri olduğunu belirtiyor.

Amerikalıların yalnızca %37,6’sının bir yıl içinde bir roman veya kısa öykü okuduğunu ortaya koyan National Endowment for the Arts’ın 2022’deki çalışması, okuma alışkanlıklarının da azaldığını gösteriyor. Bu oran, 2017’de %41,5 iken, 2012’de %45,2 idi.

Yeni teknolojilerin hayatı kolaylaştırmasına rağmen, bilişsel işlevler üzerindeki etkileri giderek daha belirgin hale geliyor. Sosyal medyadaki aşırı ekran süresinin, sözlü ve bilişsel becerilere zarar verebileceğine dair araştırmalar bulunuyor.

Ekranların Etkisiyle Bilgiyi Hatırlamak Zorlaşıyor

Uzun süre ekranlara maruz kalmanın, konsantrasyonu ve bilgiyi hatırlamayı zorlaştırdığı biliniyor.

Dijital çağın, derin düşünme ve sürekli odaklanma gerektiren görevleri yapma konusunda beyinleri zorladığı düşünülüyor. Özellikle genç nesillerin ekranlara olan bağımlılığı, gelecekte entelektüel potansiyellerini kısıtlayabilir.

Bilişsel yeteneklerdeki bu gerileme sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde değil, OECD’nin 2023 raporuna göre diğer ülkelerde de gözlemleniyor. Amerikalı yetişkinlerin %34’ünün en düşük sayısal beceri seviyelerinde puan aldığı belirtiliyor. Bu oran bir önceki yıla kıyasla artış göstermiş durumda.

Bu eğilimler sadece okuma alışkanlıkları veya ekran süresiyle sınırlı değil. İnsanların bilgiye kolay erişebilmesi, derin düşünme yerine hızlı ve yüzeysel bilgilere güvenmelerine neden oluyor. Bilişsel yeteneklerdeki bu değişim, teknolojinin rolünün yeniden değerlendirilmesini gerektiriyor.

Related Posts

Grok neden küfürlü cevaplar verdi? Şirketten resmi açıklama geldi

Kısa bir süre önce X’in yapay zeka botu Grok, kullanıcılara küfürlü cevaplar vermeye başlamıştı. Kısa süre içinde binlerce kişiye küfürlü cevaplar vermesinin yanı sıra agresif ve saldırgan tavırlar sergileyen Grok için şirketten resmi açıklama geldi.

Grok ve X, Fransa’da da başını belaya soktu

Fransa, X platformunu yabancı müdahaleye zemin hazırladığı iddiasıyla mercek altına aldı. Paris Savcılığı, soruşturmanın hem X adlı şirketi hem de kimliği açıklanmayan kişileri kapsadığını duyurdu. Savcı Laure Beccuau, incelemelerde iki olası suça …

Sosyal medyanın yeni platformu: TEKNOFEST sosyal yayında! Milliyet.com.tr artık burada

Sosyal medyanın yeni uygulaması TEKNOFEST sosyal yayın hayatına başladı. Milliyet.com.tr’yi TEKNOFEST sosyal uygulamasından da takip edin son dakika gelişmelerden anında haberdar olun.

Yapay zekaya yöneltilince çevreye en çok zarar veren sorular belirlendi

ChatGPT gibi geniş dil modellerine yazılan her sorgu enerji gerektiriyor ve karbondioksit salımına yol açıyor.

ChatGPT’yle konuşup başka birine dönüşenler anlattı: Eşiyle boşanan bile var

Hayatımıza hızla dahil olan yapay zekanın en çok kullanılan uygulamalarından biri ChatGPT… Ancak bu bot ile uzun süreli ve derin sohbetler, sınırları zorlayan etkiler bırakabiliyor. Aralarında evliliği biten, gerçeklik algısı sarsılan ve bunalım yaşayanların da bulunduğu bazı kullanıcılar, yaşadıkları sıra dışı deneyimleri paylaştı.

Güneş’te devasa bir delik açıldı: Kutup Işıkları mı geliyor?

Güneş’in yüzeyinde devasa bir koronal delik açıldı ve bu açıklıktan çıkan yüksek hızlı güneş rüzgârı doğrudan Dünya’ya doğru ilerliyor.