Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

‘Et ve Tatlı Bir Arada Tüketilmemeli’ Uyarısı

Kurban Bayramı’na az bir süre kala, uzmanlar, sıcak yaz günlerinde artan et tüketiminin sindirim sistemi ve kalp sağlığına olan olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bayram döneminde yapılan beslenme hatalarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayarak, “Yeni kesilen et hemen tüketilmemeli, tatlıyla et aynı öğünde yenilmemeli, et hijyenik koşullarda saklanmalı” uyarısında bulundu.

“Yeni Kesilen Et Dinlendirilmeli”

Dursun, bayram sabahı kesilen etlerin hemen tüketilmesinin sindirim sistemini zorlayabileceğini belirtti. “Yeni kesilen hayvanlarda oluşan kas sertliği, etin pişme ve sindirilme sürecini zorlaştırabilir. Etin en az 12-24 saat dinlendirilmesi gerekmektedir. Bu sayede hem lezzetli olur hem de mideyi yormaz” diyen Dursun, etin parçalanıp tek pişirme öncesi porsiyonlara bölünerek saklanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, etin buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda ise 6 aya kadar saklanabileceğini ekledi.

“Yağ Eklemeden Kavurma Yapın, Mangalda Dikkatli Olun”

Kavurma konusunda da uyarılarda bulunan Uzman Diyetisyen Dursun, etin zaten yeterli miktarda yağ içerdiğini belirterek, “Kavurma yaparken ekstra yağ eklenmemelidir. Etin doğal yağı yeterli olacaktır. En sağlıklı pişirme yöntemlerinin başında haşlama, ızgara ve fırınlama gelmektedir.” Mangalda et pişirirken, kömürleşme riskine dikkat çeken Dursun, “Et ile ateş arasında en az 15 cm mesafe olmalıdır. Aksi takdirde zararlı kimyasal bileşikler oluşabilir” uyarısında bulundu.

“Etten Sonra Şerbetli Tatlı Tüketiminden Kaçının”

Dursun, etin hemen ardından tatlı tüketilmesinin sindirim sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Özellikle ağır şerbetli tatlıların riskli olduğunu vurgulayan Dursun, “Yağlı et yemeğinden hemen sonra tatlı tüketmek hazımsızlık, reflü ve kan şekeri dalgalanmalarına neden olabilir. Tatlı tüketimi için en az 2 saat beklenmeli ve tercihen sütlü tatlılar, meyve ya da şekersiz komposto tercih edilmelidir.” dedi.

“Sıcak Havalarda Etin Saklanması Önemli”

Bayramın sıcak yaz günlerine rastlamasıyla birlikte, etin saklanma koşullarının daha da önemli hale geldiğini belirten Dursun, “Etler uzun süre güneş altında bekletilmemeli, serin ve hava akımı olan bir ortamda dinlendirilmeli ve ardından hemen soğuk koşullara alınmalıdır. Rengi bozulan ya da kokusu değişen etler kesinlikle tüketilmemelidir” uyarısında bulundu. Ayrıca, çiğ etle temas eden bıçak, kesme tahtası gibi mutfak gereçlerinin mutlaka yıkanması gerektiğini belirtti.

“Bol Su İçin, Hareketi İhmal Etmeyin”

Bayram boyunca bol su içilmesi ve fiziksel aktivitenin sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Dursun, “Günde en az 2-2.5 litre su içilmeli. Yemek sonrası kısa yürüyüşler yapmak sindirimi destekler ve oluşabilecek şişkinlik, hazımsızlık gibi rahatsızlıkları azaltır” dedi.

Bilinçli Beslenme ile Sağlıklı Bayramlar

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bayramın keyifli ve sağlıklı geçmesi için vatandaşları bilinçli olmaya davet etti. Etin doğru tüketilmesi, hijyen kurallarına uyulması ve porsiyon kontrolü sayesinde bayramın sağlık sorunları ile değil, sevdiklerle paylaşılan güzel anılarla hatırlanacağını belirtti.

Related Posts

Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Yazın en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuz, hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketildiğinde ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısında bulundu.

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.

Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, mikroplastiklerin yalnızca sindirim sistemini değil; kalp, beyin ve böbrekleri de tehdit ettiğini belirtti. Mikroplastiklerin vücutta iltihap oluşturduğunu söyleyen Demir, kalp krizi riskinin bu nedenle arttığını vurguladı.