Bu hatalar israfa yol açabilir: Buzlukta saklanan gıdalar ne kadar taze kalabilir?

Buzluğa Doğru Şekilde Gıda Saklama İpuçları

Buzluk, gıdaların ömrünü uzatmanın en etkili yollarından biridir. İsrafı önlemek için dondurulacak gıdaların doğru şekilde paketlenmesi, saklama sürelerine dikkat edilmesi ve buzlanma gibi sorunlardan kaçınılması gerekmektedir.

Buzluğa yerleştirilen gıdalar, uygun bir şekilde saklandığında tazeliğini ve besin değerlerini büyük ölçüde koruyabilir. Bu noktada önemli olan, dondurucu sıcaklığının sürekli olarak -18 °C’de tutulması ve gıdaların uygun ambalajlarla sarılmasıdır.

Tavuk ve Kıyma

Parçalanmamış tüm tavuklar 12 ay, parçalanmış tavuklar ise 9 aya kadar dayanabilir. Tavuk ve dana kıyma ise tazeliğini 3-4 ay boyunca koruyabilir.

Sebze ve Meyve

Brokoli, karnabahar gibi sebzeler 8-12 ay arasında saklanabilirken, su içeriği yüksek olan sebzelerden olan hıyar, marul gibi sebzeler dondurulmaya uygun değildir.

Doğru Paketleme

Gıdaları buzluğa yerleştirmenin kalitesini korumak için ambalajlama önemlidir. Vakumlama yöntemi, hava ile teması azaltarak buzlanma riskini en aza indirir. Özellikle plastik saklama poşetleri bu konuda oldukça kullanışlıdır. Ambalajlama yaparken şu noktalara dikkat edin:

  • Tarih Etiketi: Her paketin üzerine saklama tarihini yazın. Bu, gıdaların son kullanma sürelerini takip etmeyi kolaylaştırır.
  • Hava Teması: Plastik poşetlerin içindeki havayı tamamen boşaltın.
  • Soğutma Süreci: Sıcak yemekleri buzdolabında tamamen soğuttuktan sonra buzluğa yerleştirin.

Buzluğu Daha Verimli Kullanma İpuçları

  • Düzenleme Yapın: Buzluğunuzu kategorilere göre bölümleyin.
  • Rotasyon Yapın: Daha eski tarihli gıdaları öne, yeni eklenenleri arkaya yerleştirin.
  • Dondurucu Torbaları: Her gıdayı kendine uygun bir torba veya kaba yerleştirin.

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.

Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, mikroplastiklerin yalnızca sindirim sistemini değil; kalp, beyin ve böbrekleri de tehdit ettiğini belirtti. Mikroplastiklerin vücutta iltihap oluşturduğunu söyleyen Demir, kalp krizi riskinin bu nedenle arttığını vurguladı.

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları hakkında açıklama yapan uzmanlar, otun bir çok faydasını ortaya koydu.