Dünyanın en yüksek faizi dahi yabancıyı cezbetmiyor

Tahvil Piyasasında Sert Satışlar Devam Ediyor

Tahvil piyasasında satışlar hız kesmeden devam ediyor. 19 Mart’tan sonra Türk Lirası varlıklarda en büyük satış, yabancıların ilgi gösterdiği devlet tahvillerinde yaşandı. Son bir haftada 8.6 milyar dolarlık satış gerçekleşti ve en uzun vadeli 10 yıllık gösterge tahvil faizi olan %35.36, tüm zamanların rekorunu kırdı.

Yatırımcılar Satıyor Ancak Alıcı Bulamıyor

Ekonomistler ve yatırım stratejistleri, gösterge tahvillerde 5 yıl vadede %40, 10 yıl vadede %35 gibi seviyelerde dahi alıcı olmadığına dikkat çekiyor. Türkiye, 10 yıl vadeli devlet tahvili faizi ile ‘fahiş’ seviyede olan Lübnan’ı geçerek en yüksek faiz veren ülke konumuna geldi. Finans uzmanı Prof. Dr. Hakkı Öztürk, 2010 yılında ilk kez ihraç edilen sabit faizli 10 yıl vadeli devlet iç borçlanma senedine ilişkin değerlendirme yaparak, Türkiye’nin yabancı yatırımcıları cezbedemediğini belirtti. Öztürk, “Türkiye’nin 10 yıl vadeli TL devlet tahvili faizi %35.36 ile tarihin en yüksek seviyesinde. Gelişmekte olan ülkeler arasında, Lübnan’dan sonra en yüksek faiz oranına sahip. Kısacası, bu tahvili alıp vade sonuna kadar elinizde tutarsanız yılda %35.36 getiri sağlarsınız ancak yabancılar satıyor ve alıcı bulamıyor. Yılbaşından bu yana yabancılar 5.1 milyar dolarlık devlet iç borçlanma senedi sattı ve yabancı payı %7.8’e geriledi.” şeklinde konuştu.

Related Posts

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları arttı: Beklentilerin üzerinde gerçekleşti

ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 26 Nisan ile biten haftada 241 bine çıkarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Yatırım araçlarının nisan karnesi: Kim kazandırdı kim kaybettirdi?

Nisan ayında yatırım araçlarının performansları netleşti. Euro ve gram altın öne çıkarken, borsa yatırımcısı kayıpla karşılaştı. Reel getiriler enflasyon verisinin ardından belli olacak.

Türkiye’de İşçiler 1 Mayıs’a hangi sorunlarla giriyor?

Türkiye 1 Mayıs’a derinleşen yoksulluk, ağırlaşan çalışma koşulları ve hak arayışlarıyla giriyor. Emekçiler geçim kriziyle boğuşurken, sendikal haklar ve demokratik talepler de baskı altında.

Küreselde artan altın talebi Türkiye’de sert düştü!

Dünya Altın Konseyi, 2025 yılının birinci çeyreği için küresel altın talebine dair raporunu yayımladı. Raporda, talebin artış gösterdiği ancak altın takı talebinin rekor fiyatlar nedeniyle ciddi oranda azaldığı belirtildi. Türkiye’de ise altın talebi, özellikle yatırım ve mücevher talebindeki düşüşle birlikte önemli bir gerileme kaydetti.

Merkez Bankası’ndan TL hamlesi: Dövize karşı yeni adımlar devrede!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ekonomik risklere karşı Türk lirasını korumaya yönelik adımlarını sürdürüyor. Piyasa dinamiklerini yönlendiren hamleler, döviz talebini sınırlamayı ve TL’yi güçlendirmeyi hedefliyor.

Brent petrolün varil fiyatı ne kadar oldu? Küresel petrol piyasalarında neler oluyor? 30 Nisan 2025 Çarşamba petrol fiyatları

Talep zayıflığı ve arz fazlalığı endişeleri, petrol fiyatlarını yüzde 16’yı aşan kayıpla Kasım 2021’den bu yana en büyük aylık düşüşe yöneltti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir