Edebiyatın unutulmaz ismi Ahmet Hamdi Tanpınar ve şehir perspektifi

SAKARYA (İGFA) – Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, edebiyatın şehirlerle olan bağlantısının önemine dikkat çekerek, “Edebiyat her zaman şehirlerle iç içedir. Türk şairlerinin odak noktası olan İstanbul, Osmanlı’nın başkenti olması sebebiyle en çok işlenen şehirdir. Geleneksel olarak İstanbul, şairler tarafından cennet gibi tasvir edilmiştir. Ancak modern çağlarda ideal şehir kavramı değişmiş ve Londra, Paris gibi şehirler modern medeniyetin simgesi haline gelmiştir. Bu durum İstanbul’u eleştiri noktası haline getirmiştir” şeklinde konuştu.

Tanpınar’ın Şehirlerin Ruhunu Anlama Yetisi

Şehirleşme kültüründen bahseden Prof. Dr. Mehmet Samsakçı, Türklerin tarihinde şehirlerin rekabet ve mücadele alanı olduğunu vurgulayarak, “İstanbul, tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin çekişme noktası olmuştur. Batı dünyası, Türkleri Asyalı bir topluluk olarak görmüş ve geldikleri yere geri dönmelerini istemiştir. Ancak Türklerin en büyük iddialarından biri, şehirleşme kültürüdür. Tanpınar, şehirlerin ruhunu kavrayabilen bir yazardır. ‘Beş Şehir’ kitabında, Erzurum, Ankara, Konya, Bursa ve İstanbul’u ele alarak, bu şehirlerin tarihsel ve kültürel önemini ortaya koymuştur. Tanpınar özellikle İstanbul’u bir medeniyet merkezi olarak görür. Eserleri, tarihi günümüzle nasıl örtüştüreceğimizi ve medeniyetimizi nasıl devam ettireceğimizi sorgulamamıza ışık tutar” dedi.

Yenilikçi Bakış Açısı

Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kültür etkinliği kapsamında gerçekleşen söyleşi, Tanpınar’ın eserlerine ve şehir algısına derinlemesine bir bakış sunarak katılımcılara edebiyat dünyasında yeni bir perspektif kazandırdı.

Related Posts

Ermeni tarihinin önemli merkezlerinden Ani Katedrali restore ediliyor: Cami olarak ziyaretçilere açılması gündemde

Ermeni tarihinin önemli merkezlerinden Ani Katedrali restore ediliyor: Cami olarak ziyaretçilere açılması gündemde

Kocaeli’de bugün siren sesi duyulacak! Valilik uyardı: Kocaeli’de neden siren çalıyor?

Kocaeli’de 4 Temmuz 2025 Cuma günü il genelinde siren sesleri yankılanacak! Kocaeli Valiliği ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), vatandaşları paniğe kapılmamaları konusunda uyardı. AFAD ve ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen yerli ve milli İkaz ve Alarm Sistemi’nin testi kapsamında yapılacak bu uygulama, 60 saniye sürecek düz siren sesi ve “Dikkat Dikkat, İlimizde Kurulan İkaz ve Alarm Sisteminin Test Yayınıdır. Lütfen Panik Yapmayınız!” anonsuyla gerçekleşecek. Peki, 4 Temmuz Kocaeli’de siren sesi neden çalıyor?

TUS ek yerleştirme tercihleri

ÖSYM, 2025 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2025-TUS 1. Dönem) ek yerleştirme tercih işlemlerinin başladığını duyurdu. Tercih işlemleri 7 Temmuz’da sona erecek.

Rektör Gürel köy okulunda öğretmeniyle buluştu

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel (56), ilkokul öğretmeni İsmail Aras (96) ile eğitim gördüğü okulda buluştu. Gürel hem çocukluğunun geçtiği sınıfı gezdi hem de öğretmeninin elini öptü.

ÖSYM hafta sonu 2 ayrı e-YDS düzenleyecek

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı’nca, 28 ve 29 Haziran tarihlerinde yabancı dil sınavları e-YDS 2025/7 ve e-YDS 2025/8 düzenlenecek.

Jerome Powell görev süresi ne zaman bitiyor? Trump ABD Merkez Bankası Başkanlığı için yeni isimler düşünüyor

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın görev süresi önümüzdeki yıl sona eriyor ve Başkan Donald Trump, Powell’ın yerine geçecek yeni isimler üzerinde çalışmaya başladı. Trump’ın Powell’ı faiz politikaları nedeniyle sıkça eleştirmesi ve erken bir görevden alma ihtimali, piyasalarda belirsizlik yaratıyor. Powell’ın görev süresinin bitimine bir yıldan az bir süre kala, Trump’ın “gölge FED başkanı” atama planları ve bu sürecin küresel ekonomiye etkileri merak konusu. Peki, Jerome Powell görev süresi ne zaman bitiyor?