Edebiyatın unutulmaz ismi Ahmet Hamdi Tanpınar ve şehir perspektifi

SAKARYA (İGFA) – Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, edebiyatın şehirlerle olan bağlantısının önemine dikkat çekerek, “Edebiyat her zaman şehirlerle iç içedir. Türk şairlerinin odak noktası olan İstanbul, Osmanlı’nın başkenti olması sebebiyle en çok işlenen şehirdir. Geleneksel olarak İstanbul, şairler tarafından cennet gibi tasvir edilmiştir. Ancak modern çağlarda ideal şehir kavramı değişmiş ve Londra, Paris gibi şehirler modern medeniyetin simgesi haline gelmiştir. Bu durum İstanbul’u eleştiri noktası haline getirmiştir” şeklinde konuştu.

Tanpınar’ın Şehirlerin Ruhunu Anlama Yetisi

Şehirleşme kültüründen bahseden Prof. Dr. Mehmet Samsakçı, Türklerin tarihinde şehirlerin rekabet ve mücadele alanı olduğunu vurgulayarak, “İstanbul, tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin çekişme noktası olmuştur. Batı dünyası, Türkleri Asyalı bir topluluk olarak görmüş ve geldikleri yere geri dönmelerini istemiştir. Ancak Türklerin en büyük iddialarından biri, şehirleşme kültürüdür. Tanpınar, şehirlerin ruhunu kavrayabilen bir yazardır. ‘Beş Şehir’ kitabında, Erzurum, Ankara, Konya, Bursa ve İstanbul’u ele alarak, bu şehirlerin tarihsel ve kültürel önemini ortaya koymuştur. Tanpınar özellikle İstanbul’u bir medeniyet merkezi olarak görür. Eserleri, tarihi günümüzle nasıl örtüştüreceğimizi ve medeniyetimizi nasıl devam ettireceğimizi sorgulamamıza ışık tutar” dedi.

Yenilikçi Bakış Açısı

Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kültür etkinliği kapsamında gerçekleşen söyleşi, Tanpınar’ın eserlerine ve şehir algısına derinlemesine bir bakış sunarak katılımcılara edebiyat dünyasında yeni bir perspektif kazandırdı.

Related Posts

Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın afet hazırlık çalışmalarını açıkladı

Bakan Tekin, afet hazırlık çalışmaları kapsamında, 54 bin 151 öğretmen ve personele yangın eğitimi, 1 milyon 240 bin 657 öğrenciye afet farkındalık eğitimi verdiklerini duyurdu.

Boşanmalardaki Artışın Nedeni: Anlaşılmayan Beklentiler

Anlaşılmayan beklentiler boşanmaları artırdı Aile Danışmanı Selver Yazıcı: “Boşanan insanların birbirini tanımadan ve beklentilerini anlamadan evlilik kurduklarını anlıyoruz” “2023’te 173 bin olan boşanma sayısı 2024’te 187 bin oldu” “Boşanmaların …

Faysal Soysal’ın üçüncü şiir kitabı rafta: ‘Gökyaşı’ okurunu bekliyor

Soysal’ın Ebabil Yayıncılık tarafından yayımlanan iki bölümlük kitabında, son on yılda kaleme aldığı toplamda 52 şiiri yer alıyor. Soysal, modern zamanlarının ruhlarımızda yarattığı yorgunluktan, değişen dünya dinamiklerinin içsel sorgulamalarına …

2025 TUS tercihleri ne zaman başlayacak? TUS tercihleri nasıl yapılır?

2025-TUS/1 sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar, gözlerini tercih kılavuzunun ne zaman yayımlanacağına çevirdi. Peki, 2025 TUS tercihleri ne zaman başlayacak? TUS tercihleri nasıl yapılır?

KARGEM’de bilgi yarışması heyecanı

Karşıyakalı çocuk ve gençlere ücretsiz eğitim desteği sunan Karşıyaka Belediyesi İsmail Hakkı Tonguç Gençlik Eğitim Merkezi (KARGEM), öğrencileri bu kez bilgi dolu bir rekabette buluşturdu.

Emirdağ’da Nüfusmatik Tanıtıldı: Öğrenciler Tiyatro ile Eğlendirdi

Afyonkarahisar Emirdağ Kaymakamlığı İlçe Nüfus Müdürlüğü ve Aziziye İlköğretim Okulu iş birliğiyle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde anlamlı bir etkinlik düzenlendi. Öğrenciler, “Nüfusmatik” adlı cihazı tiyatro …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir