Elektrik gerektirmeyen tuzla çalışan buzdolabı icat edildi

Indore’dan Yenilikçi İcat: Elektriksiz Çalışan Mini Buzdolabı

Indore’dan üç genç mucit, yeni bir buluşları olan elektriksiz çalışan mini bir buzdolabı geliştirdi. Bu yenilikçi icatlarına “Thermavault” adını verdiler ve kırsal bölgelerdeki aşı, organ ve tıbbi malzeme taşınmasını kolaylaştırmayı hedefliyorlar.

Elektrik şebekesine erişimi olmayan yerlerde büyük bir fark yaratması beklenen bu icat, Asya Bölgesi kategorisinde 2025 Dünya Ödülü “Premio de la Tierra”yı kazandı ve 12.500 dolarlık nakit ödül elde etti.

Thermavault, tuzun endotermik reaksiyonlarını temel alan bir soğutma sistemiyle çalışıyor. Tuzun suda çözünerek çevreden ısı emmesi sayesinde ilaç ve hassas malzemeleri düşük sıcaklıkta muhafaza edebiliyor. Dhruv Chaudhary (teknoloji mühendisi), Mithran Ladhania (pazarlama ve uygulanabilirlik sorumlusu) ve Mridul Jain (tasarım ve inovasyon lideri) bu buluşun arkasındaki isimlerdir. Malzeme Bilimi uzmanı Profesör Mobin Shaikh de ekibin çalışmalarına katkıda bulundu.

Yerel Hastanelerde Yapılan Testler

Ekip, icadı geliştirme sürecinde farklı tuz türlerini analiz etti ve amonyum klorürün en etkili tuz olduğunu keşfetti. Amonyum klorür, suyu 28°C’den 7°C’ye kadar soğutabilir ve tekrar kullanılabilir. Ayrıca, antifrizle birlikte kullanıldığında suyu -10°C’ye kadar soğutabilme potansiyeline sahiptir. Bu da dondurma uygulamaları için umut verici bir adımdır.

İlk testler Indore’daki yerel hastanelerde başladı. Ortopedi cerrahı Dr. Pritesh Vyas, aşıların Thermavault ile 10 ila 12 saat soğuk tutulabildiğini belirtti. Genç mucitler, ödül parasını 200 yeni ünite üretmek ve bunları 120 hastanede test etmek için kullanacaklar. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kalite sertifikası almayı ve soğutucuyu uluslararası ittifaklara sunmayı hedefliyorlar.

Sosyal Sorumluluk ve İlham

COVID-19 salgını sırasında lojistik sorunlarla karşılaşan gençler, sürdürülebilir tasarım vizyonu ve toplumsal faydayı öne çıkararak bu projeyi hayata geçirdi. Thermavault, enerji eşitsizliği ve verimsiz soğutma gibi sorunlara çözüm sunarak gelecekte sağlık hizmetlerinde devrime yol açabilir.

Related Posts

Xiaomi 16, pil kapasitesi ile rekor kırabilir! İşte ilk sızıntılar

Günümüzde çoğu kullanıcı bildiğiniz gibi yükselen hızlı şarj hızlarına sıcak bakmıyor ve pil boyutları halen beklenen seviyeye ulaşabilmiş değil. Xiaomi ise, bu soruna yeni bir çözüm getirebilir. Son sızıntılara göre Xiaomi 16, 6.3 inç …

Android 16, yeni güvenlik özelliği sunuyor!

Google, Android 16 sürümü ile birlikte cihaz güvenliğini artırmaya yönelik önemli bir adım atıyor. Geliştirilen yeni güvenlik modu sayesinde, telefon kilitliyken USB veri erişimi tamamen devre dışı bırakılacak. Bu özellik, kötü niyetli kişilerin USB …

TSMC, 24 yeni fabrika inşa edecek! Dev yatırım

Tayvan merkezli çip üreticisi TSMC, yapay zeka sektöründeki artan çip talebine yanıt vermek amacıyla dünya genelinde 24 yeni fabrika inşa ediyor. Şirket; bu tesisleri Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Japonya ve Çin gibi çeşitli bölgelerde …

5 milyon güneş paneli dizildi: Dünya garip bir etki yaşıyor

Çin artan iklim krizinin dünya genelindeki etkileriyle mücadelede kapsamında 5 milyon güneş paneli projesine imza atıyor.

“Yeni rengimiz” Olo’dan doğan ilk boya ortaya çıktı: Ve karşınızda YOLO!

Bilim insanları, kısa bir süre önce Olo ismini verdikleri yeni bir renk keşfettiklerini duyurmuş ve büyük bir tartışmanın fitilini ateşlemişti. Ve şimdi bir ressam, bu rengi kullanarak oluşturduğunu söylediği ilk boya olan YOLO’yu resmi olarak duyurdu.

Türkiye’nin Bosna Hersek’e Kangal vermesi Balkanları karıştırdı

Geçtiğimiz yılın sonlarında Bosna Hersek Savunma Bakanı Zukan Helez, “Türkiye ile birkaç projemiz daha var. 4 Kirpi II ve 6 Bayraktar TB2’nin teslimatı konusunda bir anlaşma imzaladık ve bunlar müzakere aşamasında.” demişti. Geçtiğimiz günlerde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir