Ermeni tarihinin önemli merkezlerinden Ani Katedrali restore ediliyor: Cami olarak ziyaretçilere açılması gündemde

Ani Katedrali Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Ermeni tarihinin önemli merkezlerinden biri olan Ani’deki kiliselerden biri olan Ani Katedrali’nin restore edildiği bildirildi. Restorasyonun ardından kilisenin cami olarak ziyarete açılması planlanıyor.

Agos gazetesinde yer alan habere göre, Ani Katedrali (Surp Asdvadzadzin), bölgenin en önemli kiliselerinden biri olup ana kilise konumunda bulunmaktadır. Katedral, 10. yüzyılın sonlarında Ermeni Pakraduni hanedanı döneminde Ani şehrinde hanedanın başkenti olarak inşa edilmiştir.

Ani Ören Yeri Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, katedralin restorasyon çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada, “Sultan Alparslan, bu katedralin en büyük kilise konumunda olması nedeniyle kubbesindeki haçı indirerek yanında getirdiği altın hilalle değiştirmiş ve ilk cuma namazını burada kıldırmıştır,” dedi.

Ani Katedrali’nin cami olarak ziyarete açılacağını belirten Arslan, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dünya Anıtlar Fonu iş birliğinde devam eden üç aşamalı bir restorasyon projesi var. Çalışmalar hala devam etmekte olup ikinci aşama çalışmalarının bu yıl tamamlanması hedefleniyor. Üçüncü aşama çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte ziyaretçilere açılacak,” şeklinde konuştu.

Anadolu Kültür tarafından hazırlanan Ani Mobil Uygulaması (Ani Mobile App) ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ani Arkeolojik Alanı’nın ve çevresinin kültürel mirasına geniş bir şekilde yer vermektedir.

Related Posts

AÖF yaz okulu sınav sonuçları tarihi: Gözler Anadolu Üniversitesi’nde

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) yaz okulu sınavlarının 16 Ağustos’ta tamamlanmasının ardından gözler sonuçların açıklanacağı tarihe çevrildi. On binlerce öğrenci, yaz okulu sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağını merak ederken, üniversitenin resmi duyurusu bekleniyor. İşte ayrıntılar…

Black Lips 14 yıl sonra İstanbul’a geliyor

Black Lips, 17 Eylül 2025’te %100 Müzik katkılarıyla Blind’da sahne alacak. Atlantalı punk-rock grubu, uzun bir aradan sonra İstanbul’da konser verecek.

Okul kayıtları başladı: Kıyafet zorunlu oluyor

Okul kayıtları başladı: Kıyafet zorunlu oluyor

Bob Dylan’la açılış, sürprizlerle devam: Küçükçiftlik Bahçe Sineması’nda yaz başlıyor!

Bob Dylan’la açılış, sürprizlerle devam: Küçükçiftlik Bahçe Sineması’nda yaz başlıyor!

Freddy’nin Pizza Dükkanında Beş Gece 2’den ilk fragman yayınlandı

Freddy’nin Pizza Dükkanında Beş Gece 2’den ilk fragman yayınlandı

Kocaeli’de bugün siren sesi duyulacak! Valilik uyardı: Kocaeli’de neden siren çalıyor?

Kocaeli’de 4 Temmuz 2025 Cuma günü il genelinde siren sesleri yankılanacak! Kocaeli Valiliği ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), vatandaşları paniğe kapılmamaları konusunda uyardı. AFAD ve ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen yerli ve milli İkaz ve Alarm Sistemi’nin testi kapsamında yapılacak bu uygulama, 60 saniye sürecek düz siren sesi ve “Dikkat Dikkat, İlimizde Kurulan İkaz ve Alarm Sisteminin Test Yayınıdır. Lütfen Panik Yapmayınız!” anonsuyla gerçekleşecek. Peki, 4 Temmuz Kocaeli’de siren sesi neden çalıyor?