IoT cihazlar için yerli platform geliyor: Apple HomeKit, Google Home ve SmartThings’e rakip olacak!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ne göre Türkiye kendi IoT platformunu oluşturacak. Bu platformu destekleyen tüm IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazları birbiri ile iletişime geçebilecek.

IoT cihazlar her geçen yıl daha fazla hayatımıza dahil oluyor. Süpürgeden kahve makinesine, lambadan apartman kapısına kadar pek çok ürünü IoT teknolojisi sayesinde akıllandırmak ve uzaktan kontrol edebilmek mümkün. Ev aletleri, beyaz eşyalar, akıllı saatler, bilgisayarlar, telefonlar, televizyonlar, hoparlörler, ısıtma/soğutma sistemleri, otomobiller ve sanayide kullanılan cihazlar IoT teknolojisi sayesinde uzaktan kontrol edilebiliyor.

Ulusal IoT Platformu 2030’da Kullanıma Sunulacak

IoT cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte bu cihazların güvenliği ülke güvenliği açısından büyük risk taşımaya başladı. IoT destekli yeni cihazların geliştirilmesi ve ülkede güvenliğin sağlanması için 2030 yılına kadar ulusal IoT platformu hayata geçirilecek.

IoT platformu tıpkı Apple HomeKit, Google Home, SmartThings, Tuya gibi bir altyapı olacak. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilecek bu platform sayesinde vatandaşların kritik verilerinin yurt dışına çıkması önlenecek. Türkiye’deki tüm IoT cihazlarının güvenli ve etkin bir şekilde yönetilmesi sağlanacak.

Endüstri sektöründe IoT cihazlar kullanılıyor. Fabrikalardaki pek çok araç internete bağlanıyor ve uzaktan kontrol ediliyor. Ulusal IoT platformunun geliştirilmesiyle birlikte sanayi sektöründeki bilgi ve veriler korunacak.

IoT inovasyon merkezi kurulacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından IoT inovasyon ve kuluçka merkezleri kurulacak. Bu merkezler akademik kurumlarla ve Türkiye’nin önde gelen teknoloji firmalarıyla ortak çalışmalar yürütecek. IoT çözümlerinin araştırılması, geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi teşvik edilecek. Ayrıca IoT cihazları ve yeni nesil kablosuz ağ teknolojileri arasında sorunsuz entegrasyon sağlanarak, yüksek hızlı veri iletimi ve gerçek zamanlı izleme olanakları geliştirilecek. IoT Platformu ve IoT inovasyon merkezlerinin 2030 yılına kadar faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Related Posts

Betonun kendi kendini iyileştirme mucizesi! Çatlaklara veda edeceksiniz

İnşaat sektörü, binlerce yıldır temel yapı malzemesi olarak kullanılan betonun sınırlarını zorlayan bir yenilikle tanışıyor: kendini onarabilen betonlar. Çatlaklarını kendi kendine kapatarak yapıların ömrünü uzatan, bakım maliyetlerini azaltan ve …

Merakla beklenen Deadlock yakında açık beta sürümüne kavuşabilir

10 yılı aşkın bir süredir Portal, Half-Life, Counter-Strike ve DotA serilerinin dışında bir oyun üretmeyen Valve, bu çizgiyi bozmaya hazırlanıyor. Bir süredir şirket içinde geliştirilen, kahraman nişancı ve MOBA türlerini birleştiren Deadlock …

Chery, iCar isminden vazgeçiyor! Peki neden?

Çinli otomobil üreticisi Chery, Apple ile yaşanabilecek olası hukuki süreci engellemek için iCar markasında değişikliğe gidiyor. Şirket, Çin dışındaki pazarlarda artık bu ismi kullanmayacak. Apple’ın iCar ismi üzerindeki haklarının hala …

GTA 6 ertelendi ancak Half-Life 3 bu yıl tanıtılabilir

Yeni ortaya çıkan bir iddiaya göre uzun yıllardır beklenen Half-Life 3 bu yıl tanıtılabilir.

Xiaomi Pad 7 Ultra, serinin en üst düzey tableti olarak geliyor

Xiaomi’nin yeni üst düzey tableti hakkında heyecan verici haberler gelmeye devam ediyor. Daha önce Pad 7 Max olarak anılan cihazın aslında Xiaomi Pad 7 Ultra ismiyle piyasaya sürüleceği ortaya çıktı. Bu isim değişikliği, yakın zamanda ortaya …

4.500 yıl önce gömülen Perulu kadının gizemi: Saçları bile duruyor!

Antik bir mezarda bulunan ve yüksek statülü bir kadına ait olduğu düşünülen mumyalanmış beden, bugüne kadar neredeyse hiç bozulmadan gelmiş olması nedeniyle görenleri şaşkına çevirdi.