Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Prof. Dr. Üner Kayabaş: Kenelerin Tehlikelerinden Korunmanın Yolları

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’nde görevli olan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üner Kayabaş, kene ile ilgili önemli bilgiler verdi. Prof. Dr. Kayabaş, kenelerin dünya çapında 900 farklı türü bulunduğunu ve insanlara hastalık bulaştırabileceğini belirtti. Kenelerin beslenmek için memeli hayvanları tercih ettiğini ve yaydıkları kokularla konaklarını bulduklarını ifade etti.

  • Bu hayvanın yaklaşık 30 türü insanlara hastalık bulaştırabilir. Özellikle KKKA virüsü gibi yaygın virüsler kene ısırmasıyla bulaşabilir.

Prof. Dr. Kayabaş, Adıyaman’dan gelen bir hastada Akdeniz benekli ateş hastalığı teşhisi koyduklarını ve hastalığın kene ısırmasıyla bulaştığını ancak antibiyotik tedavisi ile iyileştiğini açıkladı. KKKA virüsüne dikkat çeken Prof. Dr. Kayabaş, kene ile temas eden kişilerin belirtileri gözlemlemesi gerektiğini vurguladı.

“Keneye çıplak elle temas etmeyin”

Kenelerin tehlikelerine dikkat çeken Prof. Dr. Kayabaş, kenelerin virüsleri hayvanlardan alıp insanlara bulaştırabileceğini belirtti. Kenenin vücuttan çıkarılması gerektiğini ve bu işlemi yaparken eldiven veya poşet kullanılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, kenenin vücuttan çıkarılması işleminin hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini ve bu sayede hastalık riskinin azaltılabileceğini ifade etti.

Related Posts

Kırmızı yeşil ve sarı dolmalık biberlerden hangisi daha sağlıklı?

Renkleriyle sofraları süsleyen dolmalık biberler, sadece görsel değil, besinsel açıdan da dikkat çekici faydalar sunuyor. Peki Kırmızı yeşil ve sarı dolmalık biberlerden hangisi daha sağlıklı? İşte ayrıntılar…

Herkes somon sanıyordu ama… İşte BBC’nin araştırmasına göre en sağlıklı balık: 100 üzerinden 89 gibi dikkat çekici bir puan aldı

BBC’nin kapsamlı araştırması, en sağlıklı balık konusunda ezber bozdu; somonun tahtını sallayan yeni favori, besin değeriyle 100 üzerinden 89 puan alarak listenin zirvesine yerleşti.

Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Yazın en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuz, hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketildiğinde ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısında bulundu.

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği