Santorini’de şeytani tüneller: Deprem korkusu ve imar yağması

Depremle sarsılan Santorini’de imar tartışması da başladı. Yunan basını, 12 bine yakın depremle sarsılan adada, risk yaratan binaları yazmaya başladı.

To Vima’da yer alan habere göre, ada, “aşırı yapılaşma, çorak topraklarını mağara benzeri saraylar ve denize bakan odalara açılan yer altı tünelleriyle dolu”. Haberde bu yapıların adadayı çirkinleştirirken, aynı zamanda depreme hassa hale getirdiği yazıldı. Habere göre, adadaki bir iş adamı adanın nisbeten daha ucuz bir tarafından arazi alarak, yer altı tüneleriyle adanan daha değerli yamacına bağladı. Haberde, şöyle denildi:

“TÜNELLER KAZDIRIP ODA İNŞA ETTİRDİ”

“Oia yolunda, biri Nio’ya bakan taraftaki bir arsayı, Caldera’ya bakan taraftakinden daha uygun bir fiyata, otel inşa etmek için satın aldı. Öncelikle bu bölgede 1990 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile turistik konaklama tesisleri yasaklanmış olup, kullanımı keyfidir. Ama en önemlisi bu manzaraya sahip olmak için yeraltı tüneli kazdırıp Caldera’nın üzerine, yani kamuya ait araziye odalar inşa ettirdi. Aynı durum Pyrgos ile Fira arasındaki ana yol üzerindeki bir başka otelci için de geçerli. Onun arsası Caldera tarafında değil, yolun karşısındaydı. “Bir tünel kazdı ve bir manzara buldu.”

Bu bilgiyi gazeteye, Elsa Vagianou isimli birisi aktardı. Vagianou, yıllarca Ege ve Çevre bakanlıklarına şehir planlama ve imar konularında danışmanlık yapmış, şu anda yılın büyük bir bölümünde Santorini’de yaşıyor.

Gazetenin verdiği bilgiye göre Kaldera için yapılaşma yasağı öngörülüyor. Çevre ve Enerji Bakanlığı, daha kasım ayının ortalarında, özel bir düzenlemeyle, söz konusu alan için yapı ruhsatı verilmesini 2025 yılı sonuna kadar durdurmuş ve iki yıl içinde turistik işletmeler, restoran, kafe vb. işletmeler için statik yeterlilik etüdü hazırlanmasını zorunlu kılmıştı.

Related Posts

Atatürk’ü yok sayan devlet kurumlarına üniversiteden anlamlı yanıt

Elazığ’daki 15 Temmuz anmalarında Atatürk’ün fotoğrafını asmayan kamu kurumları tepki toplarken, tek istisna Fırat Üniversitesi oldu. Rektörlük binasına Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafı asıldı.

İsrailli eski başbakandan Netanyahu hükümetine Gazze tepkisi: ‘Bu bir toplama kampı’

İsrail’in eski başbakanlarından Olmert, İsrail’in Gazze’deki Filistinlileri zorla bir kampa yerleştirme planını eleştirdi, “Bu bir toplama kampı. Üzgünüm” diye konuştu.

İsrail saldırısında başından yaralanmıştı: 14 yaşındaki Musab 2 aydır yaşamla ölüm arasında

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyine düzenlediği bombardımanda başına isabet eden şarapnel parçasıyla felç olan 14 yaşındaki Musab Dibs, 2 ayı aşkın süredir hastanede ölüm kalım savaşı veriyor.

140 milyon dolarlık soygun! 300 kişiyi dolandırdılar

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), merkezi Georgia eyaletinde yer alan “First Liberty Building and Loan” adlı kredi kuruluşuna yönelik soruşturma başlattı. Soruşturmacılar, Georgia Kuzey Bölge Mahkemesine sundukları belgede, kuruluşun …

Erdoğan’dan Yiğit Bulut için taziye mesajı

Erdoğan’dan Yiğit Bulut için taziye mesajı

Gazze’de her gün yeni bir dram

Soykırımcı İsrail, Deyr el-Belah’ta gıda almak için sırada bekleyen 15 kadın ve çocuğu katletti. Han Yunus’ta ise un sırasındayken evi İsrail saldırısına hedef olan engelli baba Mecdi Cadallah, döndüğünde eşinin ve çocuklarının cansız bedeniyle karşılaştı.