Meksika, TikTok Canlı Yayınında Kadın Cinayetiyle Sarsıldı
Meksika, bir kez daha canlı yayında işlenen korkunç bir kadın cinayetiyle sarsıldı.
TİKTOK CANLI YAYININDA SİLAHLI SALDIRIYA UĞRADI
Sosyal medyada yüz binlerce takipçiye sahip olan Valeria Márquez, 9 Mayıs günü Zapopan kentindeki “Blossom The Beauty Lounge” adlı güzellik salonunda TikTok canlı yayını sırasında silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti.
Görgü tanıklarının ifadelerine göre, motosikletli iki kişiden biri salona girerek “Valeria sen misin?” diye sordu. Genç kadının “evet” yanıtını vermesinin ardından saldırgan, göğsüne ve karnına iki el ateş ederek olay yerinden kaçtı. Valeria, yayın sırasında göğsüne dokunup bir anda sandalyesine yığıldı; yayını, yanında bulunan başka bir kadın sonlandırdı.
“BAŞIMA BİR ŞEY GELİRSE, SORUMLUSU ESKİ PARTNERİMDİR”
Polis olay yerine ulaştığında Valeria’nın hayatını kaybettiğini tespit etti. Jalisco Savcılığı cinayeti “kadın cinayeti” kapsamında soruşturduklarını, olayın organize suç bağlantısının henüz doğrulanmadığını açıkladı. Valeria Márquez’in geçmişte yaptığı bazı açıklamalarda “Başıma bir şey gelirse, sorumlusu eski partnerimdir” dediği basına yansıdı.
EN YÜKSEK SUÇ ORANLARINA SAHİP BÖLGELERİNDEN BİRİ
Genç kadının öldürüldüğü Zapopan bölgesi, lüks yapısı ve güvenlikli yaşam alanlarıyla bilinse de, Jalisco eyaleti Meksika’nın en yüksek suç oranlarına sahip bölgelerinden biri olarak tanınıyor. ABD Adalet Bakanlığı verilerine göre, bölgedeki bazı emlak yatırımları uyuşturucu gelirlerinin aklanmasında kullanılıyor.
Soruşturma, tanık beyanları, güvenlik kamera görüntüleri ve sosyal medya kayıtları üzerinden yürütülüyor. Yetkililer, toplumsal cinsiyet perspektifiyle adil ve şeffaf bir süreç yürütüleceğini belirtti.
KADIN CİNAYETLERİNE DAİR KAYGILARI YENİDEN GÜNDEME TAŞIDI
Valeria Márquez’in ölümü, Meksika’da son yıllarda artan kadın cinayetlerine dair kaygıları yeniden gündeme taşıdı. Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2023 yılında ülkede her 100 bin kadın başına 1,3 kadın cinayeti kaydedildi. Márquez’in öldürülmesinden sadece iki gün önce, Veracruz’da belediye başkan adayı Yesenia Lara Gutiérrez de canlı yayında uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.