Tiroid hastalıkları riski kadınlarda 10 kat daha fazla

Tiroid Hastalıkları ve Belirtileri

İstanbul’da görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Emre, tiroid hastalıklarının farklı belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtti. Tiroid bezinin aşırı çalışmasının belirtileri arasında çarpıntı, terleme, sıcak basması, anksiyete, uyku sorunları, titreme, adet düzensizlikleri ve hızlı bağırsak hareketleri gibi durumlar bulunurken, az çalışması durumunda ise kilo artışı, halsizlik, depresyon, cilt kuruluğu, kabızlık ve ses kısıklığı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Tiroid bezinin iltihaplanması boyun ağrısına veya hassasiyete yol açabilirken, nodül veya guatr varlığında ise boyun şişliği, nefes darlığı, yutma zorluğu, ses değişikliği ve ağrı gibi sorunlar görülebilmektedir.

Prof. Dr. Emre, tiroid rahatsızlıklarının çoğunda cerrahi müdahaleye gerek olmadığını ancak biyopsi sonucunda tiroid kanseri varlığı veya şüphesi durumunda tiroid bezinin alınabileceğini ifade etti. Büyük guatr durumlarında, tiroid bezinin tamamının veya bir kısmının alınabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Emre, cerrahi tedavinin tiroid bezi hastalığının tipine göre değişkenlik gösterebileceğini belirtti.

Geçici Ses Kısıklığı ve Diğer Komplikasyonlar

Tiroid cerrahisi sonrasında geçici ses kısıklığının yüzde 1-10 oranında görülebileceğini paylaşan Prof. Dr. Ali Uğur Emre, tecrübeli bir cerrahın ve kullanılan sinir monitorizasyon sistemlerinin ses kısıklığı riskini azaltabileceğini ifade etti. Tiroid ameliyatı sonrası kalıcı ses kısıklığının ise yüzde 1 civarında olduğunu belirten Emre, cerrahi sonrası kalsiyum düşüklüğüne bağlı sorunların çoğunlukla normale dönebileceğini ancak bazı durumlarda ek takviyelerin gerekebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Emre, tiroid ameliyatının en önemli komplikasyonlarının kanama, ses kısıklığı ve kalsiyum düşüklüğü olduğunu belirtti. Kalsiyum düşüklüğünün, paratiroid bezlerin cerrahi sırasında etkilenmesi sonucu ortaya çıkabileceğini dile getiren Emre, sinirlerin zarar görmesi durumunda geçici veya kalıcı ses kısıklığına yol açabileceğini ancak genellikle bu durumun 6 ay içinde normale dönebileceğini belirtti.

Related Posts

Kemik Erimesi: Kırılgan Yaşlılık

Her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i yaşamı boyunca osteoporoz kaynaklı kırık riskiyle karşı karşıya. Kemikler, yaşla birlikte kütle ve yoğunluk kaybeder. Kalça kırığı sonrası ilk 1 yıl içinde erkeklerde ölüm riski % 37, kadınlarda % 28’dir.

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

İş Bankası Grubu ve Harvard Üniversitesi’nden obezite ve yaşa bağlı hastalıklar için iş birliği

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.

Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, mikroplastiklerin yalnızca sindirim sistemini değil; kalp, beyin ve böbrekleri de tehdit ettiğini belirtti. Mikroplastiklerin vücutta iltihap oluşturduğunu söyleyen Demir, kalp krizi riskinin bu nedenle arttığını vurguladı.

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları hakkında açıklama yapan uzmanlar, otun bir çok faydasını ortaya koydu. 

Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.