Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) sağlanan finansal desteğin geçici olarak durdurulmasını “tarihi bir hata” olarak niteledi.
Yeni Zelanda eski Başbakanı Helen Clark ise hükümetin Birleşmiş Milletler (BM) Filistin ajansı UNRWA’ya maddi desteği kesmeme kararını olumlu karşıladığını belirterek, UNRWA’nın bünyesinde 13 bin kişinin çalıştığını, 12 kişi hakkındaki iddialar sonucu kuruma maddi desteği kesilmesinin ‘orantısız’ bir karar olduğunu belirtti.
‘TARİHİ BİR HATA OLUR’
Lübnan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Buhabib, başkent Beyrut’taki ofisinde ABD’nin Beyrut Büyükelçisi Lisa Anne Johnson ve beraberindeki heyeti kabul etti. Aralarında ABD’nin olduğu bazı ülkelerin UNRWA’ya sağlanan finansal desteği kesmesine ilişkin Buhabib, “UNRWA’ya finansal desteğin kesilmesi tarihi bir hatadır.” ifadelerini kullandı.
Kararın, Filistinli mültecileri daha iyi bir yaşam ve gelecek umudundan mahrum bırakacağını vurgulayan Buhabib, finansal desteğin kesilmesinin mültecileri ağırlayan ve donör ülkelerin güvenliğinin yanı sıra bölge güvenliğini de tehdit edeceğine dikkati çekti.
‘YAPTIĞIMIZ KATKIYI KESMEYECEĞİZ’
Yeni Zelanda eski Başbakanı Clark, Yeni Zelanda hükümetinin UNRWA’ya maddi desteği sürdürme kararına ilişkin açıklamasında, “Yeni Zelanda UNRWA’ya küçük bir katkıda bulunuyor. Norveç ve İrlanda gibi Gazze, Batı Şeria, Ürdün, Lübnan ve Suriye’de 5 milyondan fazla Filistinli için hayati önem taşıyan insani yardım ve kalkınma çalışmaları yürüten UNRWA’ya yapılan ödemelerin askıya alınmadığını duymak memnuniyet vericidir” dedi. Clark, UNRWA’nın 13 bin çalışanı olduğuna dikkat çekerek, 12 çalışan hakkındaki iddiaların ardından kuruma yönelik maddi desteği askıya alınması kararının ‘orantısız’ olduğunu söyledi.