Dolarda Dev İndirim! Ünlü Ekonomist Dolar İçin Büyük Düşüş Öngördü

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) başekonomisti Robin Brooks, dolar/TL’deki müdahalelerin bitmesi halinde kurum 7 TL birden gerileyeceğini öngördü.

2018 Ağustos’taki kur atakları sonrasında “128 milyar dolar nerede?” başlığıyla gündem olan Merkez Bankası arka kapı satışları 2021 yılı sonrası da çok konuşulmuştu.

2023 Mayıs seçimler sürecinde çok daha fazla olduğu hesaplanan rezerv satışları, TCMB’de yönetim değişimiyle de bitmediği bilinirken, ekonomi yönetimi ‘kur hedeflemesi’ yapılmadığını belirtmişti. 

Döviz kurlarında baskılama Mayıs 2023 seçimler sonrası bir miktar serbest kalınca TL’de değer kaybı da hızlanmıştı.

Faizlerde Haziran 2023’ten bu yana yapılan 2650 baz puanlık artışla döviz kurlarında da dengelemenin oluşacağı düşünülürken, geçmiş yıllarda “TL’nin adil değeri” hesaplamasıyla gündeme gelen IIF Başekonomisti Rabin Brooks yeniden gündeme geldi.

Goldman Sachs’ın eski döviz stratejisti olan Brooks, döviz kurlarında müdahale olmazsa dolar/TL’nin 21 seviyesine gerileyeceğini iddia etti.

Twitter (X) hesabından yaptığı paylaşımda Uluslararası Finans Enstitüsü Başekonomisti Brooks, dolar/TL için gerçeğe yakın değerimiz 21. Bu çoğu kişiye çılgınca geliyor. Hatta liranın serbest bırakılması durumunda keskin bir düşüş yaşayacağına dair neredeyse şüphe yok. Ancak bu yalnızca ilk tepki olacaktır. Lira daha sonra güçlenecektir.”

Tabi Brooks’a yapılan yorumlar da dikkat çekici oldu.

“Sanırım modelinizde tarihi TÜİK enflasyon verilerini kullanıyorsunuz. Ama son 2 yıldır enflasyon doğru hesaplanmıyor. Modelinizi TÜİK & ENAG arasında kalibre etmelisiniz!”

Brooks’un özellikle 2021 yılı son çeyreğinde “adil değer” söylemiyle

Tırmanışa geçerek kısa sürede 8 liralardan 18 liralara giden döviz kurlarında,

Dolar/TL’ye 6,50 değer biçmesi ve uzun süre bu seviyede ısrar etmesi de unutulmadı.

Sonrasında “fair value” olarak anılmaya başlayan Brooks,

Dolar/TL’de hesaplamayı güncellemişti.

Peki bu kez haklı çıkar mı?

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir