Edebiyatın unutulmaz ismi Ahmet Hamdi Tanpınar ve şehir perspektifi

SAKARYA (İGFA) – Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, edebiyatın şehirlerle olan bağlantısının önemine dikkat çekerek, “Edebiyat her zaman şehirlerle iç içedir. Türk şairlerinin odak noktası olan İstanbul, Osmanlı’nın başkenti olması sebebiyle en çok işlenen şehirdir. Geleneksel olarak İstanbul, şairler tarafından cennet gibi tasvir edilmiştir. Ancak modern çağlarda ideal şehir kavramı değişmiş ve Londra, Paris gibi şehirler modern medeniyetin simgesi haline gelmiştir. Bu durum İstanbul’u eleştiri noktası haline getirmiştir” şeklinde konuştu.

Tanpınar’ın Şehirlerin Ruhunu Anlama Yetisi

Şehirleşme kültüründen bahseden Prof. Dr. Mehmet Samsakçı, Türklerin tarihinde şehirlerin rekabet ve mücadele alanı olduğunu vurgulayarak, “İstanbul, tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin çekişme noktası olmuştur. Batı dünyası, Türkleri Asyalı bir topluluk olarak görmüş ve geldikleri yere geri dönmelerini istemiştir. Ancak Türklerin en büyük iddialarından biri, şehirleşme kültürüdür. Tanpınar, şehirlerin ruhunu kavrayabilen bir yazardır. ‘Beş Şehir’ kitabında, Erzurum, Ankara, Konya, Bursa ve İstanbul’u ele alarak, bu şehirlerin tarihsel ve kültürel önemini ortaya koymuştur. Tanpınar özellikle İstanbul’u bir medeniyet merkezi olarak görür. Eserleri, tarihi günümüzle nasıl örtüştüreceğimizi ve medeniyetimizi nasıl devam ettireceğimizi sorgulamamıza ışık tutar” dedi.

Yenilikçi Bakış Açısı

Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kültür etkinliği kapsamında gerçekleşen söyleşi, Tanpınar’ın eserlerine ve şehir algısına derinlemesine bir bakış sunarak katılımcılara edebiyat dünyasında yeni bir perspektif kazandırdı.

Related Posts

Atamalarda mülakat hakkı kazananlar açıklandı

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılacak 15 bin sözleşmeli öğretmen ataması kapsamında sözlü sınava girmeye hak kazanan adaylar açıklandı.

Zorunlu lise eğitimimin düzenlenmesine ilişkin tartışmalar sürüyor: ‘AKP gençlere tuzak kuruyor’

Eğitim sendikaları tartışılan yeni lise eğitimi düzenlemeleri iddialarına karşın MEB’e “Eğitim sistemini yapboz haline getirme” çıkışında bulundu.

YÖKDİL 2 ne zaman? ÖSYM tarafından takvim açıklandı! YÖKDİL 2 sınav ve başvuru tarihi

YÖKDİL 2 ne zaman? YÖKDİL’in ilk sınavının geride kalmasının ardından şansını ikinci sınavda denemek isteyenler merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. YÖKDİL-2 sınav ve başvuru tarihlerine çevrildi. Özellikle yüksek lisans ve doktora adayları “YÖKDİL-2 ne zaman?” sorusunun cevabını araştırıyor. ÖSYM tarafından açıklanan sınav takvimiyle birlikte merak edilen sınav ve başvuru tarihleri de belli oldu. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, 2025 YÖKDİL-2 ne zaman? İşte merak edilip araştırılan detaylar…

HAVA DURUMU TAHMİNLERİ İL İL | Yarın (6 Mayıs Salı) hava nasıl olacak? İstanbul’da yağmur var mı? Meteoroloji duyurdu: Sıcaklıklar artacak!

Son dakika hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. Yeni haftada sıcaklıklar başta İstanbul olmak üzere yurt genelinde artmaya başlarken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya sağanak uyarısı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre yarın Ankara, Kırıkkale ve Çankırı çevreleri, Batı Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Karadeniz’in, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun doğu kesimlerinde sağanak yağış görülecek. Hava sıcaklığının yurt genelinde artmaya devam edeceği tahmin ediliyor. Peki, yarın hava nasıl olacak, İstanbul’da yağmur var mı? İşte, il il 6 Mayıs hava durumu raporu.

Hıdırellez’in İslam’daki yeri nedir? Hıdırellez dinen doğru mu, kutlamak günah mı?

Hıdırellez’in İslam’daki yeri mayıs ayının başlamasıyla birlikte merak ediliyor. Türk kültüründe baharın müjdecisi olarak coşkuyla kutlanan Hıdırellez, 5-6 Mayıs 2025 tarihlerinde yine çeşitli ritüellerle anılacak. Hızır ve İlyas peygamberlerin buluştuğuna inanılan bu özel gün, bereket, sağlık ve bolluk dilekleriyle dolup taşarken, İslam’daki yeri ve dinen uygunluğu konusunda merak edilen sorular da gündeme geliyor. Hıdırellez’in kökeni, İslam’daki konumu ve kutlama biçimlerinin şer’i açıdan değerlendirilmesi, hem ilahiyatçılar hem de vatandaşlar arasında sıkça tartışılıyor. Peki, Hıdırellez’in İslam’daki yeri nedir? Hıdırellez kutlamaları dinen doğru mu, yoksa günah mı? İşte detaylar…

Fil Adam yeniden çekiliyor: Başrol oyuncusu belli oldu

Fil Adam yeniden çekiliyor: Başrol oyuncusu belli oldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir